Παιδεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA - ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΞΗΓΟΥΝ: ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ
Σήμερα διενεργήθηκαν οι Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα (Ελληνική PISA) στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, υπό τη σκιά μειοψηφικών αντιδράσεων. Τι είναι ο διαγωνισμός της Pisa και γιατί είναι κρίσιμος για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε ποια πεδία διαγωνίζονται οι μαθητές και πού οφείλονται οι χαμηλές θέσεις της χώρας μας. Οι καθηγητές πανεπιστημίου, Π. Πετράκης και Ν. Μαραβέγιας μιλούν στο Liberal και τον Nικόλα Ταμπακόπουλο.
ΠερισσότεραΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ;
Είναι πλέον κοινός τόπος η γνώση ότι η ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων στα παιδιά είναι ο δρόμος για τη διαμόρφωση ενήλικων ανθρώπων με δυνατότητες για επαγγελματική πρόοδο και προϋποθέσεις για προσωπική ευτυχία.
ΠερισσότεραΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (DIGITAL STORYTELLING) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη δύναμη της αφήγησης ιστοριών για να προειδοποιούν, να εκπαιδεύουν και να εμπνέουν, αυτό επιβεβαιώνεται από τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης ύπαρξης που έχουμε. Οι ζωγραφιές των ανθρώπων των σπηλαίων είναι μια μορφή αφήγησης που μεταβίβαζε χρήσιμες πληροφορίες από γενιά σε γενιά.
ΠερισσότεραΕΚΜΑΘΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕ ΤΟ CHATGPT;
Στις μέρες μας είναι ευρέως αντιληπτό ότι έχουν εμφανιστεί καινοτόμα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.
Όλοι έχουμε ακούσει περιπτώσεις συνεργατών, συμφοιτητών ή συμμαθητών, που να έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT με ανήθικο τρόπο, ώστε να προωθήσουν δουλειά του εργαλείου ως δική τους, να βρουν εύκολες λύσεις σε εκπαιδευτικά θέμα και να γράψουν εργασίες. Υπάρχει όμως και ηθικός τρόπος χρήσης του εργαλείου, κάτι που μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις γνώσεις μας ως εκπαιδευόμενους και ως επαγγελματίες.
ΠερισσότεραΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
O παγκόσμιος κοινωνικο-οικονομικός μετασχηματισμός αμφισβητεί τα παραδοσιακά πανεπιστημιακά μοντέλα. Παράγοντες που δημιουργούν πιέσεις στο πανεπιστημιακό μοντέλο είναι η τεχνολογική μεταβολή (4η Βιομηχανική Επανάσταση και επανάσταση τεχνητής νοημοσύνης), οι οικονομικές κρίσεις (Μεγάλη Ύφεση, πανδημία Covid-19), η χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων εκπαίδευσης και εργασίας, το οικονομικό κόστος της φοιτητικής ζωής.
ΠερισσότεραΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS
Το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA) είναι μια παγκόσμια μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που αποσκοπεί στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συστημάτων μέσω της μέτρησης των επιδόσεων των 15χρονων μαθητών στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες και στην ανάγνωση και διεξάγεται κάθε τρία έτη.
ΠερισσότεραΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ E-LEARNING ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Συχνά η αγορά εργασίας, αν και αποτελεί εξαιρετικό σημείο για την οικονομία μιας χώρας, αντιμετωπίζεται ως ένα απλό στατιστικό σύστημα προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Στην πραγματικότητα όμως, οι αγορές εργασίας είναι ετερογενή συστήματα με ζωτικές —επαγγελματικές— διασυνδέσεις που δεν εκφράζουν απλώς «σημεία ισορροπίας» αλλά και συνθήκες ευημερίας.
ΠερισσότεραΤΟ ΔΙΣΕΠΙΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ήμουν νια και γέρασα… από τότε που το θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων άρχισε να προβληματίζει τις κυβερνήσεις της χώρας μας. Η κοινωνία έχει αλλάξει και έχει ωριμάσει, αλλά η αντίληψη ότι τα Πανεπιστήμια αυτά θα βλάψουν τη δημόσια εκπαίδευση, παραμένει η ίδια. Δυστυχώς, όμως, και η δημόσια δεν φαίνεται να έχει υποστηριχθεί από την πολιτεία ανάλογα και όσο θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ παράλληλα οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων διαπρέπουν στο εξωτερικό.
ΠερισσότεραΟ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Η «Τράπεζα θεμάτων» για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που χρησιμοποιείται με επιτυχία ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα, εκτός του περιπετειώδους παρελθόντος της, στις φετινές εξετάσεις παρουσίασε απροσδόκητα προβλήματα. Η εγκυρότητα της «Τράπεζας θεμάτων» δεν αμφισβητείται, και αποτελεί και για τη χώρα μας τον πιο αντικειμενικό τρόπο για τις εξετάσεις των μαθητών. Η τεχνολογική της όμως προστασία φαίνεται ότι δεν είχε, όσο έπρεπε, εξασφαλιστεί.
ΠερισσότεραΟ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ οργάνωσαν το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Διά Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων την Εποχή της Αβεβαιότητας: Δρόμοι για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Συνοχή». Το συνέδριο έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα ΕΚΠΑ και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών μεταξύ 30 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2023.
Περισσότερα