Παιδεία

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ. H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η διεύθυνση των σχολικών μονάδων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ένα καθαρά διοικητικό καθήκον που ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς με βάση την προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα, χωρίς να διασφαλίζεται ότι διαθέτουν τις απαραίτητες ηγετικές και διοικητικές ικανότητες. Σε αντίθεση με πολλές προηγμένες χώρες, όπου η διεύθυνση ενός σχολείου αποτελεί αναγνωρισμένο επάγγελμα με συγκεκριμένα πρότυπα, στην Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο γραφειοκρατικό σύστημα που δεν επιτρέπει την αναβάθμιση του ρόλου.

Περισσότερα

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ: ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η ενσωμάτωση των προγραμμάτων αγωγής υγείας στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πνευματική, ηθική, κοινωνική και πολιτισμική καλλιέργεια των μαθητών, ενισχύοντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και νοοτροπίας (Chester et al., 2019). Όταν μάλιστα εφαρμόζεται με σύγχρονες και συμμετοχικές μεθόδους, συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας σχολικής κοινότητας που βασίζεται στη συμπερίληψη, τον αλληλοσεβασμό και την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές συναλλαγές και τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά διεισδύει και στον τομέα της εκπαίδευσης, μετασχηματίζοντας τον ρόλο της γνώσης, τις δομές των εκπαιδευτικών συστημάτων και τις αντιλήψεις για τη μάθηση.

Περισσότερα

ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ(;)

Στην ανώτατη εκπαίδευση το τοπίο έχει αλλάξει, για τους φοιτητές. Μέχρι τώρα, το δεδομένο ήταν ότι μετά το πτυχίο απαιτείται, εκ των πραγμάτων, να παρακολουθήσει κανείς κάποιο μεταπτυχιακό, εφόσον επιθυμεί μια καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, η φοίτηση σε ακριβό πανεπιστήμιο και, συνακόλουθα, σε σχετικό μεταπτυχιακό θεωρείται ως εγγύηση όχι απλώς για μια θέση εργασίας, αλλά για μια θέση εργασίας με καλές απολαβές.

Περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA - ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΞΗΓΟΥΝ: ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ

Σήμερα διενεργήθηκαν οι Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα (Ελληνική PISA) στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, υπό τη σκιά μειοψηφικών αντιδράσεων. Τι είναι ο διαγωνισμός της Pisa και γιατί είναι κρίσιμος για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε ποια πεδία διαγωνίζονται οι μαθητές και πού οφείλονται οι χαμηλές θέσεις της χώρας μας. Οι καθηγητές πανεπιστημίου, Π. Πετράκης και Ν. Μαραβέγιας μιλούν στο Liberal και τον Nικόλα Ταμπακόπουλο.

Περισσότερα

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ;

Είναι πλέον κοινός τόπος η γνώση ότι η ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων στα παιδιά είναι ο δρόμος για τη διαμόρφωση ενήλικων ανθρώπων με δυνατότητες για επαγγελματική πρόοδο και προϋποθέσεις για προσωπική ευτυχία.

Περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (DIGITAL STORYTELLING) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη δύναμη της αφήγησης ιστοριών για να προειδοποιούν, να εκπαιδεύουν και να εμπνέουν, αυτό επιβεβαιώνεται από τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης ύπαρξης που έχουμε. Οι ζωγραφιές των ανθρώπων των σπηλαίων είναι μια μορφή αφήγησης που μεταβίβαζε χρήσιμες πληροφορίες από γενιά σε γενιά.

Περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕ ΤΟ CHATGPT;

Στις μέρες μας είναι ευρέως αντιληπτό ότι έχουν εμφανιστεί καινοτόμα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Όλοι έχουμε ακούσει περιπτώσεις συνεργατών, συμφοιτητών ή συμμαθητών, που να έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT με ανήθικο τρόπο, ώστε να προωθήσουν δουλειά του εργαλείου ως δική τους, να βρουν εύκολες λύσεις σε εκπαιδευτικά θέμα και να γράψουν εργασίες. Υπάρχει όμως και ηθικός τρόπος χρήσης του εργαλείου, κάτι που μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις γνώσεις μας ως εκπαιδευόμενους και ως επαγγελματίες.

Περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

O παγκόσμιος κοινωνικο-οικονομικός μετασχηματισμός αμφισβητεί τα παραδοσιακά πανεπιστημιακά μοντέλα. Παράγοντες που δημιουργούν πιέσεις στο πανεπιστημιακό μοντέλο είναι η τεχνολογική μεταβολή (4η Βιομηχανική Επανάσταση και επανάσταση τεχνητής νοημοσύνης), οι οικονομικές κρίσεις (Μεγάλη Ύφεση, πανδημία Covid-19), η χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων εκπαίδευσης και εργασίας, το οικονομικό κόστος της φοιτητικής ζωής.

Περισσότερα