ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ELSA

ELSA MOOT COURT COMPETITION ON WORLD TRADE ORGANIZATION LAW (EMC2)
ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ELSA

Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά ανακοίνωσε ότι η ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε πρόσφατα στον Ευρωπαϊκό Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2), στο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας (10-14 Μαρτίου 2017), κατέκτησε το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγομένου (Award for Best Written Submission Respondent) και το Βραβείο Καλύτερων Υπομνημάτων συνολικά (Award for Best Written Submission Overall). Επιπλέον, προκρίθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά και συνολικά για τέταρτη φορά κατά την τελευταία πενταετία, στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του εν λόγω διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017 στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη, όπου αναμετρώνται κάθε χρόνο οι 20 καλύτερες ομάδες στον κόσμο.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για πέμπτη χρονιά στο διαγωνισμό EMC2, και η ομάδα της αποτελούνταν από τις φοιτήτριες: Μυρτώ Γκίκα, Μάρθα Μιχαλοπούλου και Χαρά Τζιμή. Η ομάδα προετοιμάστηκε από τον λέκτορα κ. Αναστάσιο Γουργουρίνη και τους φοιτητές-προπονητές (student coaches) Αντιγόνη Ματθαίου και Μάριο Τόκα, μέλη της Ομάδας που εκπροσώπησε με εξαιρετική επιτυχία τη Σχολή μας στον περσινό διαγωνισμό EMC2.Ο διαγωνισμός EMC2 διοργανώνεται για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με νομικά υπομνήματα), όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση), ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Complainant), όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent). Η υπόθεση του φετινού διαγωνισμού EMC2 αφορούσε στη συμβατότητα περιφερειακών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (free trade agreements - FTAs) με το πολυμερές ρυθμιστικό πλαίσιο του ΠΟΕ, υπό το πρίσμα τόσο της προώθησης του ελεύθερου εμπορίου, αλλά όσο και συχνής ανάγκης εφαρμογής περιφερειακών εμπορικών πολιτικών από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Γύρος του φετινού διαγωνισμού EMC2 πραγματοποιήθηκε στο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, μεταξύ 10-14 Μαρτίου 2017 και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ομάδες από το Graduate Institute of International and Development Studies της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Leuven University του Βελγίου, το Universität Münster κ.α. Η ομάδα του ΕΚΠΑ, αρχικά συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία στους αγώνες της προκριματικής φάσης, προκρίθηκε στα ημιτελικά και έλαβε το εισιτήριο για τον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διαγωνισμού EMC2 στη Γενεύη. Επιπλέον, κατέκτησε τόσο το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγομένου, όσο και το Βραβείο Καλύτερων Υπομνημάτων συνολικά, της Προκριματικής Φάσης του Ευρωπαϊκού Γύρου, με έπαθλο υποτροφίες για τους φοιτητές, για την παρακολούθηση εξειδικευμένων μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου στο εγνωσμένης φήμης πρόγραμμα International Economic Law and Policy (IELPO) LLM του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Η συμμετοχή των φοιτητών της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παγκόσμιο Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη χορηγία των δικηγορικών εταιρειών Δρυλλεράκης & Συνεργάτες και Κυριακίδης Γεωργόπουλος, οι οποίες κάλυψαν, για ακόμα μία χρονιά, το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στον Ευρωπαϊκό Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2.

Η Ομάδα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ θα συνεχίσει την εντατική προετοιμασία της εν όψει της συμμετοχής της στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2, τον Ιούνιο 2017 στη Γενεύη, όπου και θα αντιμετωπίσει τις καλύτερες ομάδες από πανεπιστήμια της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας, Αφρικής και Ωκεανίας.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding